PROJEKT 403


NASZE PROJEKTY POLITYCZNE

SEKTOR ŻYWNOŚĆ

Projekt 403 - Podatek od cukru - debata oraz głosowanie dotyczące wprowadzenia podatku od cukru w Polsce oraz UE.


 

Zapraszamy do dyskusji, zadawania pytań oraz głosowania tutaj

42 kg - tyle cukru rocznie spożywa statystyczny Polak. Nawet jeśli nie słodzimy kawy lub herbaty, to i tak nie jest łatwo uniknąć nam tego słodkiego dodatku, który zawiera m.in. wysokoprzetworzona żywność lub napoje gazowane.


Podatek od cukru i soli wprowadzono m.in. na Węgrzech. Doprowadził do spadku konsumpcji oraz redukcji ilości cukru w produktach o blisko 40 proc. W Meksyku podatek w wysokości 10 proc. spowodował spadek spożycia słodzonych napojów o 15 proc. w ciągu roku. Podobny podatek zapowiadają też Wielka Brytania i Hiszpania, w Danii próba jego wprowadzenia zakończyła się niepowodzeniem. Tymczasem Francja potraja podatek od cukru w napojach. W październiku 2017 przegłosowano we Francji zmiany w opodatkowaniu napojów słodzonych. Od przyszłego roku stawka będzie nawet trzykrotnie wyższa – donosi francuski dziennik „L’Express”. Podatek dcukru w napojach Francja wprowadziła już w 2013 roku. Od tamtej pory jego stawka wynosiła 7,53 euro na hektolitr napoju, w którym znajduje się więcej niż 5 g cukru na 100 ml. Dla francuskiego konsumenta oznacza to ok. 2,5 centa więcej na puszcze słodkiego napoju.

Marcin Zawadzki z PwC, cytowany przez "DGP", twierdzi, że jest równie skuteczna alternatywa dla nowego podatku. To dostosowanie składu produktów przez producentów żywności w porozumieniu z rządem. Takie działania podjęto np. w Belgii. I wydaje mi się to lepszym pomysłem niż wprowadzanie podatku - stwierdza na łamach "DGP".

Za dwa lata podatek od cukru chce wprowadzić Wielka Brytania. Jego przyczyną jest coraz większy odsetek obywateli zmagających się z problemem otyłości. Z danych agencji Bloomberg wynika, że co czwarty mieszkaniec Wysp jest otyły. Brytyjskie władze szacują koszty jakie corocznie są przekazywane na walkę z tym problemem na ok. 27 mld funtów. Podatkiem objęci mają zostać producenci bezalkoholowych napojów słodzonych. Będzie on obejmował dwie kategorie produktów: zawartość cukru od 5-8 gramów na 100 ml oraz te, w których zawartość przekracza próg 8 gramów. Podobny podatek został wprowadzony w lutym tego roku w Portugalii. Niedawno ministerstwo zdrowia tego kraju ogłosiło, że konsumpcja napojów o wysokiej zawartości cukru spadła o 25 proc.
 


Wprowadzenie podatku od cukru zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), która przedstawiła raport dotyczący nowej polityki fiskalnej w zakresie profilaktyki chorób niezakaźnych. Światowa Organizacja Zdrowia poparła kraje, które wprowadzają specjalny podatek od słodzonych napojów.

Nowy raport WHO stwierdza, że podniesienie cen słodkich napojów o co najmniej 20 procent zmniejsza ich spożycie i poprawia odżywianie. Organizacja już wcześniej apelowała o mniejsze spożycie cukru, ale do tej pory nie wspierała rozwiązań podatkowych. Dodatkowa opłata za słodkie napoje obowiązuje w Meksyku i na Węgrzech, a w przyszłym roku wprowadza ją RPA.

Nową kampanię rozpoczęto też w Australii. Jej koordynator profesor Peter Brukner mówi australijskiemu radiu ABC, że produkty żywnościowe są niewłaściwie oznaczane, a ludzie ciągle nie wiedzą, jaka ilość cukru jest bezpieczna.
- To, ile cukru spożywają dzieci i nastolatki, jest przerażająca, a przecież to prowadzi do wielu chorób - mówi profesor. Te choroby to cukrzyca czy otyłość i wynikające z niej dolegliwości serca, a nawet nowotwory.

Eksperci wskazują, że liczba zachorowań na choroby układu krążenia wzrośnie w ciągu najbliższych lat aż o prawie 40 procent. Rocznie z powodu chorób układu krążenia umiera w Polsce około 200 tysięcy osób, głównie po 60-tce. Wskaźniki śmiertelności w kraju nad Wisłą są dwukrotnie wyższe niż w innych krajach Unii Europejskiej.

Producenci oburzeni podatkiem od cukru
Idea wprowadzenia podatku od cukru nie podoba się Związkowi Producentów Cukru w Polsce. Ich zdaniem wprowadzenie dodatkowej daniny na rzecz państwa znacznie odbije się na konkurencyjności polskich firm na europejskim rynku. Krajowi producenci będą narażeni na konkurencję ze wszystkich krajów UE. Wprowadzenie proponowanego podatku przyczyni się zapewne do zmniejszenia konsumpcji krajowej, co spowoduje że polscy producenci mogą znaleźć się na nierównej pozycji wobec producentów z państw, w których takiego podatku nie ma.

Czy popierasz wprowadzenie podatku od cukru w Polsce?

TAK / NIE / NIE MAM ZDANIA

Zapraszamy do dyskusji, zadawania pytań oraz głosowania tutaj



ŻRODŁO:
http://www.superstacja.tv/wiadomosc/2017-10-04/podatek-od-cukru-tak-minister-zdrowia-chce-walczyc-z-otyloscia/
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Francja-potraja-podatek-od-cukru-w-napojach-7550402.html
https://businessinsider.com.pl/finanse/podatek-od-cukru-i-soli-w-polsce-a-ceny-slodyczy-i-fast-food/tk0f9p8
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/podatek-od-cukru,7,0,2170375.html
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/podatek-od-cukru-a-zdrowie-i-problem-otylosci/6nqlsc